Uitbreiding Rijksmonument Foto Laurens Kuipers 5

uitbreiding rijksmonument enschede

OMSCHRIJVING

Opdrachtgever vroeg om een voorstel voor de renovatie en uitbreiding van een monumentaal woonhuis te Enschede. Het woonhuis is gebouwd in 1923 als pastorie bij de kerk op de Oude Markt in opdracht van de Hervormde Gemeente Enschede. Het gaat om een ontwerp van de architect Huijgens in de stijl van de toentertijd populaire 'Um 1800 Bewegung'. Het rijksmonument is geheel gerenoveerd en bestaande waardevolle elementen in zowel het exterieur als het interieur zijn behouden. De begane grond biedt ruimte aan werkruimte, woonruimte, speelruimte en een woonkeuken.

Daarnaast lag er de wens voor een ruime eetkamer aan de tuin, een bijkeuken en een garage met carport. Hiervoor is een uitbreiding gemaakt aan de Noordzijde van de woning naast de woonkeuken. In het ontwerp voor de uitbreiding is zorgvuldig omgegaan met het rijksmonument. Er is gezocht om op een charmante wijze een eigentijds ontwerp toe te voegen aan de voormalige pastorie. Daarbij is in vormgeving en materialisering duidelijk onderscheid aangebracht zonder afbreuk te doen aan het karakteristieke woonhuis. Zo is de uitbreiding op gepaste afstand van het monument geplaatst en visueel losgekoppeld middels een glazen tussenbouw.

De uitbreiding is optisch 'los' van het bestaande rijksmonument geplaatst. Door de garage op een lager niveau aan te leggen kon het sterke verloop in het terrein worden opgelost. Hierdoor kon de eetkamer op hetzelfde peil als de woonkeuken aangelegd worden en zijn in het terras de niveauverschillen opgelost. De gevelbekleding bestaat uit smalle Mahonie houten latten, waarbij de kozijnen tevens zijn uitgevoerd in Mahonie hout. Door de kozijnen in het gevelvlak te plaatsen ontstaat een rustig en sober beeld zonder afleidende details, met respect voor het bestaande rijksmonument.

MATERIALEN

  • Houten kozijnen
  • Hardhouten gevelbekleding
  • Structurele beglazing

Informatie

Opgeleverd 2015
< terug naar projectoverzicht
Uitbreiding Rijksmonument Foto Laurens Kuipers 6 Uitbreiding Rijksmonument Foto Laurens Kuipers 5 Uitbreiding Rijksmonument Foto Laurens Kuipers 4 Uitbreiding Rijksmonument Foto Laurens Kuipers 3 Uitbreiding Rijksmonument Foto Laurens Kuipers 2