Schipperdouwesarchitectuur Passiefhuis Wierden Laurens Kuipers Fotografie 1

energieleverend passiefhuis wierden

OMSCHRIJVING

Leven in een nieuwe energiezuinige woning is een wens van onze opdrachtgever. Daarnaast ligt de eis van de gemeente voor een hoge GPR-gebouw score. GPR Gebouw laat precies zien hoe het gesteld is met de duurzaamheid van een gebouw. Dit heeft geresulteerd in het ontwerp voor een passiefhuis.

De vormgeving van de woning kenmerkt zich door een abstract en eigentijds kubusvormig volume. Deze vorm is ontstaan doordat is gezocht naar de meest effectieve en compacte bouwvorm, met een zo klein mogelijk verliesoppervlak. Het volume is aan de Noord- en Oostzijde afgeschermd tegen de kou met een vrij dichte metselwerkgevel. De Zuidgevel is geheel transparant uitgevoerd, gecombineerd met een serre, overdekt terras en balkon. Een opvallend element vormt de houten lamellen constructie, de laag staande winterzon kan naar binnen schijnen en zorgt voor passieve warmte, terwijl de hoogstaande zomerzon wordt geweerd. Door de compacte vormgeving, de toepassing van duurzame technieken en natuurlijk materiaalgebruik is een woning bedacht, welke voldoet aan moderne woonwensen. Hierbij is tevens veel aandacht besteed aan de energiehuishouding, het milieu, de gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Kortom, een eigentijdse en duurzame woning passend in een groene woonomgeving.

De Passieve woning onderscheidt zich door de bijzondere combinatie van een zeer hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik. Met het ontwerp voor een duurzaam Passiefhuis is een GPR gebouw-score van gemiddeld 9 en een EPC van 0,08 gerealiseerd (EPC-eis was 0,6).

Het passiefhuis levert een actieve bijdrage aan de bescherming van het klimaat. Door de verregaande energiebesparing is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zo beperkt mogelijk. Niet alleen het energieverbruik voor verwarming (15 kWh/m2), maar ook het totale primaire energiegebruik per huishouden blijft in de praktijk begrensd tot max 12 kWh/m2 per jaar. Dit betekent minimaal 54% minder CO2-uitstoot t.o.v. de huidige standaard nieuwbouwwoning.

MATERIALEN

  • Aluminium kozijnen
  • 3 voudige beglazing
  • Metselwerk
  • Verduurzaamd naturel hout
  • PVC dakbedekking
  • Hoogwaardige isolatie
  • Luchtdicht

Informatie

Opgeleverd 2013
Bruto Inhoud 665m³
Bruto Vloeroppervlak 200m²
< terug naar projectoverzicht
Schipperdouwesarchitectuur Passiefhuis Wierden Laurens Kuipers Fotografie 13 Schipperdouwesarchitectuur Passiefhuis Wierden Laurens Kuipers Fotografie 11 Schipperdouwesarchitectuur Passiefhuis Wierden Laurens Kuipers Fotografie 10 Schipperdouwesarchitectuur Passiefhuis Wierden Laurens Kuipers Fotografie 7 Schipperdouwesarchitectuur Passiefhuis Wierden Laurens Kuipers Fotografie 6 Schipperdouwesarchitectuur Passiefhuis Wierden Laurens Kuipers Fotografie 5 Schipperdouwesarchitectuur Passiefhuis Wierden Laurens Kuipers Fotografie 4 Schipperdouwesarchitectuur Passiefhuis Wierden Laurens Kuipers Fotografie 3 Schipperdouwesarchitectuur Passiefhuis Wierden Laurens Kuipers Fotografie 2