Schipperdouwesarchitectuur Duurzame Schuurwoning Delden Thea Van De Heuvel Hr (13)

duurzame schuurwoning delden

OMSCHRIJVING

Op erve Heege Sander te Delden hebben oude opstallen plaats gemaakt voor een duurzame schuurwoning. Met de nieuwe invulling is een karakteristieke woning toegevoegd het erf van Stichting Twickel. Het ontwerp kenmerkt zich door een energiezuinig en duurzaam concept, waarbij gebruik wordt gemaakt van massief houten wanden en vloeren. De natuurlijke en streekeigen uitstraling is doorgezet aan de buitenzijde, waar zwarte houten delen zijn gebruikt als gevelbekleding. Het energieverbruik wordt zo laag mogelijk gehouden door natuurlijke isolatie, een warmtepomp, zonnepanelen, zonnecollectoren en luchtverwarming in combinatie met warmteterugwinning. Door de serre kan in de winter grotendeels voorzien worden in de warmtebehoefte, terwijl in de zomer de warmte kan worden opgeslagen. De combinatie van verschillende duurzame oplossingen en installaties is uniek!

De woning is vormgegeven als een compacte en herkenbare schuurvorm en kenmerkt zich door een eenvoudige vormgeving, materialisering en indeling. Aan de noordzijde heeft de woning een meer gesloten karakter, terwijl aan de zuidzijde de schuurwoning zich opent naar het erf, waarbij een grote serre op een duurzame manier bijdraagt aan het wooncomfort. Aan de noordzijde is een ’hap’ uit volume gelaten welke voorziet in daglichttoetreding, zichtrelatie met het landschap en tevens plaats biedt aan een klein beschut terras. Wonen en eten zijn op de begane grond flexibel in de plattegrond opgenomen. De materialisering is donker van kleur, evenals de schuren op landgoed Twickel, waardoor de woning zich in de rangorde op het erf voegt. Een duurzame woning met natuurlijke en streekeigen materialen passend in het nieuwe erfensemble.

Het casco is volledig opgetrokken uit massief houten wand- en vloerelementen, welke als zichtwerk zijn uitgevoerd. Hierdoor is geen extra afwerking noodzakelijk en is tevens een snellere bouwtijd behaald. Het casco is als bouwpakket aangeleverd en in slechts 4 dagen gemonteerd. Hierna kon direct gestart worden met de buitenschil en de afbouw.

De zonne-energie wordt op drie manieren gebruikt: elektrische energieopwekking door pv-panelen, thermische energieopwekking door serrewarmte en thermische energie doormiddel zonnecollectoren.

Door middel van Warmte Koude Opslag (WKO) wordt energie uit de bodem gewonnen, met behulp van een elektrische warmtepomp en bodemcollector. De woning en het naastgelegen kantoor worden in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld. De warmtepomp vult in combinatie met de zonnecollectoren de buffervaten, t.b.v. de vloerverwarming, het warm tapwatergebruik en de koelbuffer.

De lucht in de serre wordt door de zon opgewarmd en stroomt door thermische trek omhoog. De opgewarmde lucht wordt boven in de nok afgezogen en gedistribueerd middels een actief ventilatiesysteem. Hierdoor wordt de interne warmteproductie sterk verhoogd en hoeft pas bij lagere buitentemperaturen gestookt te worden.

Bekijk ook het item over het passiefhuis in het programma BinnensteBuiten van KRO NCRV.

MATERIALEN

  • Houtvezel
  • Houten gevelbekleding
  • Aluminium kozijnen
  • Zwarte verduurzaamd houten planken
  • Aluminium serre
  • Houten kozijnen
  • Massief kruislaags houten wanden
  • Vlasisolatie
  • 3 voudige beglazing
  • Interieur in vuren zichtwerk

Informatie

Opgeleverd 2012
Bruto Inhoud 800 m3
Bruto Vloeroppervlak 250 m2
< terug naar projectoverzicht
Schipperdouwesarchitectuur Duurzame Schuurwoning Delden Thea Van De Heuvel Hr 13 Schipperdouwesarchitectuur Duurzame Schuurwoning Delden Thea Van De Heuvel 21 Schipperdouwesarchitectuur Duurzame Schuurwoning Delden Thea Van De Heuvel 17 Schipperdouwesarchitectuur Duurzame Schuurwoning Delden Thea Van De Heuvel 15 Schipperdouwesarchitectuur Duurzame Schuurwoning Delden Thea Van De Heuvel 14 Schipperdouwesarchitectuur Duurzame Schuurwoning Delden Thea Van De Heuvel 12 Schipperdouwesarchitectuur Duurzame Schuurwoning Delden Thea Van De Heuvel 11 Schipperdouwesarchitectuur Duurzame Schuurwoning Delden Thea Van De Heuvel 10 Schipperdouwesarchitectuur Duurzame Schuurwoning Delden Thea Van De Heuvel 9 Bewerkt Schipperdouwesarchitectuur Duurzame Schuurwoning Delden Thea Van De Heuvel 1