Schipperdouwesarchitectuur Swwe Binnenhof Wierden 3

binnenhof wierden

OMSCHRIJVING

Op een centrale plek in Wierden is voor de woningstichting Wierden-Enter een gebouw ontworpen met 12 appartementen voor starters op de Wierdense woningmarkt.

In de ontwerpopgave zat besloten dat op de voorheen onbebouwde plek een bebouwingsverdichting moest komen die aansloot op de bestaande woningbouwblokken, de toegang naar het nieuwe binnenhof moest vormen en deze centrale plek in het dorpscentrum een nieuw aangezicht moest geven.

De locatie kenmerkt zich door een samenkomen van vijf zichtlijnen vanaf de omliggende straten en stegen. Het te ontwerpen gebouw moet van al die zijden een begrijpelijke en duidelijke uitstraling krijgen. Na enkele massastudies kwam de ronde vorm als meest herkenbaar en rustig vormgegeven uitgangspunt naar boven. Door de cilinder middels een rechthoekig lager deel vast te maken aan de bestaande bebouwing koppelt de ingreep op een respectvolle manier aan deze appartementen. De maat van de cilinder blijft binnen de rooilijn aan de straatzijde en begeleidt aan de pleinzijde de gevel naar het binnenterrein van de overige gebouwen van het complex

Over drie verdiepingen zijn de twaalf appartementen per kwart verdeeld. De oppervlakte is gemiddeld 55 m² per woning, inclusief een buitenruimte. Deze is door een schuifpuisysteem ook bij de binnenruimte te trekken. Deze oplossing is aan de buitengevel gevat in stalen kaders in het metselwerk, welke de uitstraling van het gebouw in zijn ronde vorm gestalte geeft.

MATERIALEN

  • Aluminium kozijnen
  • Rood metselwerk
  • Gevelbeplating
  • Verzinkt stalen kaders

Informatie

Opgeleverd 2006
Opdrachtgever Stichting Wonen Wierden Enter
< terug naar projectoverzicht
Schipperdouwesarchitectuur Swwe Binnenhof Wierden 1 Schipperdouwesarchitectuur Swwe Binnenhof Wierden 2 Schipperdouwesarchitectuur Swwe Binnenhof Wierden 5 Schipperdouwesarchitectuur Swwe Binnenhof Wierden 8 Schipperdouwesarchitectuur Swwe Binnenhof Wierden 9 Schipperdouwesarchitectuur Swwe Binnenhof Wierden 12