Schaapskooi Graafsekamp Schipperdouwesarchitectuur 17

schaapskooi graafsekamp vorden

OMSCHRIJVING

In opdracht van Natuurmonumenten en de stichting Graafschaps Niejboer is een plan gemaakt voor een nieuwe schaapskooi. In samenwerking van Tony de Haan van Natuurmonumenten is een ontwerp bedacht voor een houten schaapskooi op het Groote Veld, op de Graafse Kamp. De nieuwe kooi bestaat – naar historisch voorbeeld - uit een zogenaamde potstal. Het gaat hierbij om een seizoengebonden woon- en werkplek voor de kudde Schoonebeker schapen, welke is opgebouwd met een traditionele eiken spantenconstructie, voorzien van een lariks gevelbekleding uit de bossen van Natuurmonumenten in de Graafschap. De schaapskooi is bedekt met een groen sedumdak en wordt zodoende een onderdeel van de omgeving waar de natuurlijke grazers hun onderkomen hebben. Daarnaast biedt het gebouw plaats voor een ontmoetingsruimte, kantine en bergruimte.

Met de nieuwe schaapskooi krijgen de kudde Schoonebeeker schapen en hun herder hun vaste onderkomen, voor de momenten dat ze niet aan het werk zijn. De schapen trekken in het groeiseizoen rond langs verschillende natuurgebieden in de Graafschap, om te helpen deze open en gevarieerd te houden. In het groeiseizoen zullen de schapen soms ’s nachts in de kooi staan. In de wintermaanden staan ze er permanent.

MATERIALEN

  • Houten gevelbekleding
  • (Mos)sedum
  • Eiken gebinten

Informatie

Opgeleverd 2011
Opdrachtgever Stichting Natuurmonumenten
< terug naar projectoverzicht
Schaapskooi Graafsekamp Schipperdouwesarchitectuur 1 Schaapskooi Graafsekamp Schipperdouwesarchitectuur 2 Schaapskooi Graafsekamp Schipperdouwesarchitectuur 4 Schaapskooi Graafsekamp Schipperdouwesarchitectuur 13 Schaapskooi Graafsekamp Schipperdouwesarchitectuur 14